Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ορισμός των Superfoods



Όταν ακούω τη λέξη superfoods, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι τους υπερήρωες. Ο όρος υπονοεί ότι αυτές οι τροφές εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά πέραν των όσων εντοπίζουμε στις συνηθισμένες τροφές. Αλλά δεν υπάρχει κατηγορία για τα superfoods. Είναι απλά μία λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να επισημάνει τα οφέλη στην υγεία από τροφές που εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά.*

Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι περισσότερες τροφές με πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι τροφές φυτική προέλευσης. Αυτές προσφέρουν μία πληθώρα από βιταμίνες, μέταλλα και εδώδιμες ίνες καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά—πολλά εκ των οποίων λειτουργούν όπως οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου που συμβάλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Εάν ακολουθείτε μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, πιθανόν ήδη να καταναλώνετε αρκετές από τις τροφές που θεωρούνται superfoods—ακόμη κι αν δεν είναι τόσο εξωτικές όπως ο καρπός μαγκοστίν ή οι σπόροι κακάου.

Οι περισσότερες λίστες με τις καλύτερες τροφές superfoods είναι παρόμοιες. Φυτικής προέλευσης τροφές με τη μορφή βατόμουρου, φυλλώδη λαχανικών και ξηρών καρπών βρίσκονται στη κορυφή σχεδόν κάθε λίστας. Τα λιπαρά ψάρια επίσης περιλαμβάνονται. Το μόνο που αλλάζει χρόνο με το χρόνο είναι η προσοχή σε μία συγκεκριμένη τροφή superfood. Τα φυλλώδη λαχανικά χαρακτηρίζονται ως το νέο λάχανο, και μπορεί να θεωρηθούν ως το νέο κινόα για την επόμενη χρονιά.

Οι τροφικές τάσεις δεν διαφέρουν από τις άλλες τάσεις. Πάντα αναζητάμε κάτι νέο και ασυνήθιστο. Και ίσως στην περίπτωση των superfoods, για μία τροφή που μπορεί να είναι ακόμη πιο ‘super’ από την προηγούμενη.

Όλες οι Υγιεινές Τροφές Είναι Superfoods

Πιστεύω πως δεν πρέπει να εστιάζεις σε ένα μόνο superfood ή στα οφέλη υγείας που έχει, είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε όλους τους διαφορετικούς τύπους superfood που έχουν ισοδύναμα θετικά οφέλη. Οι περισσότερες φυτικές τροφές είναι super από μόνες τους: είναι απίστευτα περίπλοκες με ένα μοναδικό μίγμα από βιταμίνες, μέταλλα και, ναι, φυτοθρεπτικά συστατικά.

Με έναν σημαντικό αριθμό δυνητικά ωφέλιμων ενώσεων σε φυτικές τροφές, ποτέ δεν γνωρίζουμε απόλυτα πως το κάθε ένα ξεχωριστά ωφελεί την υγεία.

Έτσι, όταν μία τροφή υπόκειται σε κλινική έρευνα και αποδεικνύεται ότι ωφελεί την υγεία, χαρακτηρίζεται ως superfood. Αυτό συχνά οδηγεί στον αποκλεισμό άλλων φρούτων που μπορεί να είναι ισοδύναμες. Με άλλα λόγια, εάν ευνοούμε συγκεκριμένες τροφές επειδή είναι “super,” ίσως αγνοήσουμε κάποιες άλλες τροφές που είναι εξίσου “super”—απλά με διαφορετικό τρόπο.

Για πολλά χρόνια είχα έναν πελάτη που έτρωγε με αυτόν τον τρόπο. Δοκίμαζε κάθε νέα τάση περί superfood. Εξασφάλιζε ότι η διατροφή του περιλάμβανε κάθε ένα από αυτά σε καθημερινή βάση, σε συγκεκριμένες ποσότητες, όπως ανέφερε η έρευνα ώστε να επωφεληθεί.

Εκείνη την περίοδο, η βρώμη, τα βατόμουρα, το σπανάκι και τα αμύγδαλα ήταν μερικά από τα πιο γνωστά super foods. Πίστευε έντονα στη δύναμη αυτών των τροφών όπου δεν τα υποκαθιστούσε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς και να έχει μία εξίσου “super” διατροφή.

Ποικιλία από Φυτικές Τροφές, Ποικιλία από Superfoods

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το λάχανο είναι θρεπτικό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα ‘turnip greens’, την ‘ινδική μουστάρδα’, το σέσκουλο και το σπανάκι. Οι γλυκοπατάτες είναι τέλειες. Αλλά άλλα πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, το κολοκύθι ή η χειμερινή κολοκύθα έχουν τις δικές τους αρετές, επίσης.

Κάτι άλλο που οι τροφικές τάσεις μπορούν να κάνουν είναι να παρουσιάσουν νέες τροφές που ίσως να μην έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν. Οπότε, εάν δοικιμάζετε την τελευταία τάση των superfood, προσθέστε την στις άλλες τροφές που καταναλώνετε, αντί να αποκλείσετε όλες τις υπόλοιπες.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα όπως  ο Χαλκός, το Μαγγάνιο, η Ριβοφλαβίνη, το Σελήνιο, η Βιταμίνη C, η Βιταμίνη E και ο Ψευδάργυρος συμβάλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

--------------------------------
Η Susan Bowerman είναι Senior Director της Εκπαίδευσης Διατροφής της Herbalife. Η Susan είναι Εγκεκριμένη Διατροφολόγος και Πιστοποιημένη Ειδικός στην Αθλητική Διατροφή


------------------------------------------
Αναδημοσίευση άρθρου από το επίσημο site της Herbalife στην Ελλάδα http://www.herbalife.gr/

*Οι δημοσιεύσεις σε αυτή την ιστοσελίδα είναι δικές μου και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη θέση, τη στρατηγική και τη γνώμη της Herbalife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου