Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Πως να "κάψετε" λίπος γρηγορότερα


Το ανθρώπινο σώμα "καίει" φυσιολογικά λίπος ως πηγή καυσίμου, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί για να το κάνει πιο αποτελεσματικά. Εδώ είναι οι συμβουλές μου για το πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να είναι μια καλύτερη μηχανή καύσης λίπους.

Πολύ συχνά στην πολυάσχολη ζωή μας, θέλουμε «γρήγορες λύσεις» για να επιτύχουμε τους στόχους μας για υγεία και φυσική κατάσταση. Ωστόσο, το να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο για να σχεδιάσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας εκ των προτέρων, μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα και να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος πιο γρήγορα.

Ως αθλήτρια ταχύτητας, δεν ήμουν ποτέ φαν του οποιουδήποτε τύπου προπόνηση αντοχής - η ιδέα του να περπατάς ή να τρέχεις για περισσότερο από 60 λεπτά ακουγόταν σα βασανιστήριο! Αφού έκανα παιδιά όμως, συνειδητοποίησα ότι η περιστασιακή εκτεταμένη προπόνηση είχε μεγάλα οφέλη. Ήταν ότι έπρεπε όχι μόνο για την περιφέρεια της μέσης μου, αλλά και για το μυαλό μου. Τώρα ανυπομονώ για τις προπονήσεις αντοχής. Η καρδιαγγειακή μου φυσική κατάσταση έχει βελτιωθεί θεαματικά, και νιώθω επίσης τα οφέλη στις μικρότερες προπονήσεις μου.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να κάψετε λίπος, να διαχειριστείτε το βάρος σας και να τονωθείτε. Αρκεί να το θέλετε και να βγείτε από την άνεσή σας.

Βρείτε χρόνο για μια προπόνηση αντοχής


Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για προπονήσεις cardio μακράς διάρκειας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, διατηρώντας την ένταση στα 6/10. Το τρέξιμο, το περπάτημα ή το ποδήλατο σε άνετο ρυθμό για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας καίει το λίπος. Το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως πηγή καυσίμου για την πλειοψηφία των μεγάλων προπονήσεων, έτσι ώστε τη στιγμή που θα αρχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας και να αυξάνετε το επίπεδο της έντασής σας, το σώμα σας να αρχίσει να καίει τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Κάντε διαλειμματική προπόνηση


Είμαι πολύ μεγάλη φαν της διαλειμματικής προπόνησης λόγω των αποτελεσμάτων της καύσης λίπους μετά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια μιας διαλειμματικής προπόνησης μεγάλης διάρκειας, το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως πηγή καυσίμου και καίει λίπος στην ανάρρωση. Η διαλειμματική προπόνηση παίρνει λιγότερο χρόνο και έχει απίστευτα αποτελέσματα καύσης λίπους μετά από μόλις 30 λεπτά άσκησης, οπότε προσπαθήστε να ασκηθείτε με αυτό τον τρόπο δύο φορές την εβδομάδα.

Ασκήσεις δύναμης


Το χτίσιμο άπαχης μυϊκής μάζας βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Δεδομένου ότι η διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας απαιτεί περισσότερες θερμίδες από ό,τι η διατήρηση του λίπους, το χτίσιμο των μυών σημαίνει ότι το σώμα γίνεται καλύτερη μηχανή καύσης λίπους μακροπρόθεσμα. Μια προπόνηση που βασίζεται στη δύναμη ωθεί επίσης το σώμα σας να αναρρώσει, διπλασιάζοντας τα οφέλη και διασφαλίζοντας ότι καίτε λίπος για αρκετό διάστημα αφότου φύγετε από το γυμναστήριο!

Σωστή αναπλήρωση


Το φαγητό που χρησιμοποιείτε για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας έχει άμεση επίδραση στα αποτελέσματα που βλέπετε. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια καλή ισορροπία υδατανθράκων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών κάθε μέρα. Για μεγαλύτερα οφέλη, καταναλώστε πρωτεΐνη μέσα σε 30 λεπτά από την προπόνησή σας (ειδικά τις ημέρες αντοχής), και καταναλώστε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων μετά την προπόνηση για να σας βοηθήσει στην αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών του σώματος.

Ξεκουραστείτε


Η ανάπαυση επιτρέπει στο σώμα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από αυτό. Εάν προπονείστε σκληρά πέντε ημέρες την εβδομάδα, δύο ημέρες ανάπαυσης θα επιτρέψουν στο σώμα σας να αναρρώσει και να αναγεννηθεί.


Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να ωθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί. Έχω την αίσθηση ότι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπονήσεων και διατροφής θα βοηθήσει να γίνει το σώμα σας πιο αποτελεσματική μηχανή καύσης θερμίδων και λίπους μακροπρόθεσμα. Η συνέπεια είναι το κλειδί, οπότε αφιερώστε πέντε ημέρες την εβδομάδα για να είστε δραστήριοι. Εάν πέντε ημέρες την εβδομάδα, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για εσάς, απλά να θυμάστε το αγαπημένο μου ρητό: "Με το να κάνετε κάτι θα έχετε πάντα καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι  με το να μην κάνετε τίποτα!”

*******
Γράφτηκε από τη Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Η Samantha είναι Διευθύντρια Worldwide Fitness Education της Herbalife.

















---------------------------------------------
*Αναδημοσίευση απο την επίσημη ιστοσελίδα της Herbalife στην Ελλάδα

*Οι δημοσιεύσεις σε αυτή την ιστοσελίδα είναι δικές μου και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη θέση, τη στρατηγική και τη γνώμη της Herbalife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου