Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να ασκηθείτε

Η πιο συχνή δικαιολογία που ακούω για την αποφυγή της άσκησης είναι η “έλλειψη χρόνου”. Για κάθε δικαιολογία σχετικά με το γιατί δεν μπορείτε να βρείτε τον χρόνο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να το κάνετε. Με 24 ώρες την ημέρα, ειλικρινά πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να στριμώξει κάποιο είδος άσκησης. Χρειάζεται απλώς κάποιο είδος προγραμματισμού.

Αλλά είναι όλες οι ώρες εκγύμνασης εξίσου αποτελεσματικές; Και τι ώρα θα πρέπει να επιλέξετε για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα; Εδώ είναι ο οδηγός μου για το πώς να αποφασίσετε την καλύτερη ώρα για την προπόνησή σας, και πώς να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας αποτελεσματικά.

Βρείτε το "βέλτιστο σημείο απόδοσης"

Κάθε σώμα έχει ένα διαφορετικό φυσικό ρυθμό που ορίζεται μέσω ενός συνδυασμού συνηθειών και ρουτίνας. Ορισμένοι είναι “πρωινοί τύποι”, ενώ άλλοι αργούν να ξεκινήσουν ανεξάρτητα από το τι ώρα πήγαν για ύπνο. Όταν πρόκειται για τη φυσική κατάσταση, πιστεύω ότι το σώμα σας έχει ένα βέλτιστο σημείο, όταν εκτελεί ασκήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το να έχετε ενέργεια και να αισθάνεστε καλά είναι απαραίτητο εάν θέλετε μια επιτυχημένη προπόνηση. Για να βρείτε το βέλτιστο σημείο απόδοσή σας, κάνετε μια εκτίμηση για λίγες εβδομάδες και ρωτήστε τον εαυτό σας ένα βασικό ερώτημα: πότε αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια; Νωρίς το πρωί, πριν από το μεσημεριανό, το απόγευμα ή αργότερα;

Είστε πρωινός τύπος;

Σε γενικές γραμμές, έχω την τάση να προτείνω πρωινή γυμναστική, επειδή το σώμα σας είναι πλήρως ξεκούραστο, το νευρικό σας σύστημα πυροδοτεί όλους τους κυλίνδρους και το μυαλό σας είναι ανανεωμένο. Είναι λογικό ότι αν οι μύες σας είναι πολύ ξεκούραστοι, τότε θα είστε σε θέση να πιέσετε λίγο περισσότερο στο γυμναστήριο.

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας “πρωινό τύπο”, είναι λογικό να γυμνάζεστε τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν κουραστείτε από τις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν έχετε απαιτητικό πρόγραμμα, πεταχτείτε στο γυμναστήριο νωρίς το πρωί για να αποτρέψετε άλλα καθήκοντα να μπουν στη μέση.

Ωστόσο, θα πρότεινα να αποφύγετε την πρωινή γυμναστική εάν οι κινήσεις σας είναι αργές το πρωί, αν αισθάνεστε ζαλισμένοι ή αδέξιοι τις πρωινές ώρες.  Αποφύγετε να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με το επιπλέον άγχος μιας προπόνηση το πρωί και επιλέξτε μια διαφορετική ώρα της ημέρας, όταν θα είστε πιο ξύπνιοι για να ασκηθείτε.

Σημαντική συμβουλή: Ακόμα κι αν δεν είστε “πρωινός τύπος”, δοκιμάστε να παίρνετε μερικές βαθιές ανάσες, ενώ ετοιμάζεστε για την ημέρα. Προσθέτοντας μερικά ελαφριά τεντώματα για να ενισχύσετε την κυκλοφορία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ξύπνιοι.

Σας δελεάζει η απογευματινή επίσκεψη στο γυμναστήριο;

Αν συχνά βιώνετε μια αύξηση ενέργειας το απόγευμα, επωφεληθείτε από αυτό και δραστηριοποιηθείτε! Η γυμναστική το απόγευμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αν έχετε την τάση να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια μετά την εκτέλεση της δραστηριότητας, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ευφυΐα σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σημαντική συμβουλή: Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης ενός υγιεινού σνακ αργά το πρωί, αν θέλετε να γυμναστείτε το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Θα πρέπει να τροφοδοτήσετε τον εαυτό σας σωστά, ώστε να συνεχίσετε όλη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας νωρίς το απόγευμα ή συχνά κουράζεστε γύρω στις 5-7μμ, προτείνω εναλλακτικά γυμναστική νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

Σε πλήρη εγρήγορση το βράδυ;

Τα "νυχτοπούλια" είναι καλύτερο να ασκηθείτε τις βραδινές ώρες. Μπορεί το βράδυ να είναι μια καλή στιγμή να γυμναστείτε, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το στρες, ενώ παράλληλα φροντίζετε το σώμα σας. Κλείνοντας την ημέρα με μια έκρηξη σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήρεμα.

Ωστόσο, η άσκηση αργά το βράδυ δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, πιστεύω πως η ξεκούραση είναι καλύτερη από μια σκληρή προπόνηση. Η εκτέλεση έντονης σωματικής δραστηριότητας όταν είστε κουρασμένοι αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε βάρη. Εάν αυτή είναι η μόνη ώρα στην ημέρα σας που μπορείτε να βρείτε για να ασκηθείτε, επιλέξτε μια πιο ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα. Κρατήστε την έντονη προπόνηση για τα Σαββατοκύριακα ή για όταν είστε σε περισσότερη εγρήγορση.


Η τέλεια στιγμή για άσκηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Επιλέξτε την ώρα που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα και στον τρόπο ζωής σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε διανοητικά παρόντες κατά τη διάρκεια των ασκήσεων: το να ανησυχείτε για επαγγελματικά ραντεβού ή τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι η καλύτερη χρήση του χρόνου και της ενέργειάς σας. Εάν σας πιέζει ο χρόνος, ασκηθείτε σε ενότητες μικρότερης διάρκειας με επιπλέον εστίαση και συγκέντρωση – μια πιο συνειδητή κίνηση είναι καλύτερη από δύο αλόγιστες.

Τέλος, πάντα να είστε βέβαιοι ότι είστε επαρκώς εφοδιασμένοι με “καύσιμα” για τη δραστηριότητα της επιλογής σας. Αναπληρώστε καλά και ξεκουράστε το σώμα σας μετά από κάθε προπόνηση για βέλτιστα αποτελέσματα.

******
Γράφτηκε από την Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Η Samantha είναι Διευθύντρια Worldwide Fitness Education της Herbalife.


----------------------------------------------
*Αναδημοσίευση απο την επίσημη ιστοσελίδα της Herbalife στην Ελλάδα

*Οι δημοσιεύσεις σε αυτή την ιστοσελίδα είναι δικές μου και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη θέση, τη στρατηγική και τη γνώμη της Herbalife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου